Skip to main content

Waarom moet je WordPress website snel zijn?

Allereerst is dit een van de algoritmes van Google. Snel ladende websites komen hoger in de zoekresultaten. In vaktermen wordt dit ook wel  SERP (Search Engine Results Page) genoemd.
Hoe hoger je verschijnt hoe groter de kans op meer bezoekers.

Belangrijk is dat bezoekers op je site blijven hangen (rond kijken). Als een bezoeker lang op een pagina moet wachten zal hij/zij sneller geneigd zijn de site te verlaten. Snelheid van je site verhoogd de gebruikerservaring van de bezoeker en nodigt uit om meer te pagina’s bekijken.

website snelheid

Wat kan je doen om jouw WordPress site snel te laten laden.

Er zijn diverse opties o.a. het aanzetten van Caching (een bezoeker hoeft dan niet telkens hetzelfde logo te downloaden) en het gebruik maken van een CDN (Content Delivery Networks). Deze laatste optie gaan we hier niet bespreken. Er zijn diverse andere rubrieken op internet te vinden die hier uitgebreid op in gaan.

Kies de juiste webhost en het juiste hostingpakket

Een snelle website begint eigenlijk met een goede webhost. Voor 1 euro per maand kan je niet verwachten dat je een snelle laadtijd van je website krijgt. Bepaal bij je keuze hoeveel bezoekers je dagelijks en op piekuren verwacht en stem daar je webhosting en webhostingpakket op af.

Kies je voor shared hosting dan ga je op enig moment traagheid ervaren. Dat is vaak een kwestie van tijd. Op een shared hosting draaien meerdere websites, soms wel 500, op dezelfde server. Als die allemaal bezoekers krijgen dan is het niet verwonderlijk dat ook jouw site trager gaat werken.

Kies voor VPS (virtuele server) WordPress hosting dan kan je zelf het e.e.a. instellen maar dan moet je wel wat technisch onderlegd zijn. Vaak werken die volgens het principe DIY (do het yourself). Doe je iets verkeerd dan kan dat zeker ook tegen gaan werken waardoor je site traag wordt.

Je kan ook voor managed WordPress hosting kiezen. Dan wordt al het technische werk je uit handen genomen en je krijgt voldoende ondersteuning. Hier hangt echter wel een prijskaartje aan.

Er zijn ook nog andere vormen, waaronder cloud platvorm oplossingen, waar de software eigenlijk privé voor jouw draait. Ook hier hangt een prijskaartje aan.

Zorg dat bij jouw hosting pakket in ieder geval minimaal PHP versie 7.3 draait. Deze versie werkt t.o.v. de voorgaande versie prestatie verbeterend.

Op de achtergrond bij een webhosting draait altijd een webserver. De twee bekendste zijn Apache en NGINX. NGINX heeft de voorkeur omdat deze in benchmark vaak sneller werkt dan de andere webservers. Met name als er meerdere bezoekers gelijktijdig de website bezoeken.

Heb je al een hosting en  WordPress geïnstalleerd doe dan het volgende:

  1. Verwijder ongewenste en ongebruikte plugins en thema’s
  2. Optimaliseer je database
  3. Optimaliseer je afbeeldingen (maak deze geschikt voor web-weergave)
  4. Installeer een WordPress caching plugin

Veel afbeeldingen en of Video’s?

Deze pagina’s laden in de regel trager dan een pagina zonder veel afbeeldingen en video’s. Een bezoeker gaat niet zitten wachten totdat de pagina volledig is geladen. De norm is dat jouw pagina in maximaal 3 seconden moet zijn geladen.

Grote afbeeldingen van 20Mb laden nu eenmaal trager dan dezelfde afbeeldingen(200Kb) welke voor web-weergave geschikt gemaakt.

Daarnaast kan je de z.g. Lazy Load techniek gebruiken. Dit betekent dat jouw afbeelding of content pas wordt geladen als je er overheen scrolt. Een geschikte WordPress plugin is de ‘a3 lazy load’.